mandag, juni 30, 2008

Tanker i tiden

Det går mot ferietid, Bjerkeutstillingen er over og mot Stockholm som vi meldte på allerede i februar.

Det er tid for røntgen av berner kull og i den forbindelse tok jeg ut statistikken som ligger på NKK og la inn tallene for 2008. Det er IKKE LYSTELIG lesning. De tre siste år er prosentandelen røntgede mot antall registrerte bernere på god vei ned. 35 % i 2007. Det er bedre i år men når vi ligger på ca. 50 % røntgede av antall registrerte er dette alt for lite. Hvorfor er det slik og på hvilken måte settes det inn tiltak. Mange oppdrettere er flinke til å følge opp, men det gjelder bare 50 % av antall registrerte valper. Selvfølgelig er det ikke lystelig lesning når man har kull eller er eier av hannhund, men det er utrolig viktig at resultatene vises. Det er jo bare via informasjon at man kan prøve å oppnå best mulige resultater.
NKK har også en jobb å gjøre her - prisen for røntgen er alt for høy og varierer sterkt hos enkelt veterinærer - er nok en stor stopper for at eiere vil røntge som bare skal ha en kose hund. Liste over veterinærer og priser burde være tilgjengelige på NKK sine sider. Kunne raseklubben gjøre mer ? Personlig syntes jeg at ideen med at prisen for valp inkluderer røntgen burde innføres av alle berner oppdrettere. Røntgen kost fåes tilbake når røntgen resultat foreligger hos NKK.
For den nette sum av kr. 2.400,- for røntgen HD/AA må man ut med hos en veterinær, mens en veterinær i tillegg utførte ID-merking - tannpuss - vaksine - dråper mot flått - etc. for samme pris. Dette var litt om HD/AA.
Som vanlig var det vått på Bjerke, men heldigvis tørket det en del opp ut over dagen og berner ringen var veldig bra. Mest søle fra bilen og til ringen på en tidlig morgen. Det ble en tredje premie på Senita - ikke uventet p.g.a. haleføring og henne også loose in front.. Ellers fikk hun fin kritikk. Noe skuffende var det med 2. premie på Ozzy - excellent for det meste på kritikken og så gir den finske dommeren denne premiering grunnet loose in front. Det er nå ikke fronten som er løs, men at beina foran ikke går i parallel retning (rett fram), men enten går såkallt Toe in eller Toe out eller at den såkallt albuer. Ozzy er parallell både foran og bak, men slenger en del ganger med høyre forbein, noe man ikke riktig har forstått årsaken til ( ligger kanskje etter operasjon i skuldre før fyllte ett år).

Ellers var det en finsk eid amerikaner som fikk Certet og han var en fin gutt. Ozzy og han lå naboer det meste av dagen, og det kom ikke et kny mellom gutta. De lå der stille og fredlige.


Selvfølgelig store gratulasjoner til BIR og BIM og jenta som fikk Cert og ble Champion og til Ola som BIG og Gro som BIS3 oppdretter.

På onsdag skal vi til Stockholm som mange andre. Ozzy har gjort det rimelig bra i utlandet, men i Stockholm blir det enten rett ut eller blant de som går videre i åpen klasse. Riktignok er det slik for alle, men kanskje spesiellt akkurat her for Ozzy - mest sannsynlig rett ut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar