fredag, desember 05, 2008

Dager med bare 2 bernereTiden bare flyr avsted. 2 måneder siden jeg fikk skiftet hoften - noe som var på høy tid. Et "sjokk" etter operasjon - et ben som ikke virket i det hele tatt - til nå hvor jeg i hvert fall kan bøye det i de fleste retninger. Mangler dog å kunne belaste det uten å halte - men det kommer. På trening 3 ganger i uken og sykling og øvelser hjemme. Nå gjelder det bare å ikke falle på "glatta", sier fysioterapeuten. Torsdag morgen dro jentene med mammaen sin til Polen og lot far være hjemme "alene" med Ozzy og Shika. Senita var så herldig å få være hos mamma Carmen hos Kristin og Ernst, mens Usher fikk være i Horten hos Sven-Erik og Gitte. Der har han det svært så bra og koser seg på tur med Sven-Erik hver dag.

I går ble det en liten tur med begge og ellers lufting i hagen. Begge her hjemme har vært så snille. I dag kom Dennis og Steffi. Steffi hadde bursdag og lagde deilig Lasagne med en god salatblanding. Til dessert en kjempegod sjokolade brownie. Dennis hadde med seg litt skikkelig software som går påPC hjemme med Microsoft Vista, som ikke takler gamle versjoner av en del applikasjoner. Herlig med skikkelig software igjen, da gamle PC gikk i stå. Nå få får jeg nok oppdatert hjemmesiden igjen, og kanskje gjort noe mer med tiden med det siste av 2008 applikasjoner. Tar nok tid da mye må læres - men men. De ble her i 5 timer og tok også og gikk med Ozzy og Shika etter de hadde spist og hvilt. Veldig hyggelige timer for en "ensom" sjel. Har også begynnt å jobbe igjen. Det var derfor på tide at internett kom opp igjen etter nesten 3 uker. Jeg jobber hjemmenifra og da kan jeg trene og bruke tiden på kvelden også til jobb. Det går veldig bra - slipper en masse dødtid med reise til og fra jobb og fysioterapeut. Telenor er en veldig fin arbeidsgiver - får også parkering så lenge jeg trenger det. Har kjøpt en rødvin i bag og har kost meg med DVD- Arn Riket ved veiens ende.

Når en sitter her og farter litt på nettet, synes jeg hjemmesiden til klubben vår kommer seg. Selvfølgelig er det noe en hver kunne tenke seg i tillegg, men konstruksjonen liker jeg godt - godt jobba av den nye webmasteren all ære til han for at den kom opp igjen. Selve inneholdet kommer vel i det meste fra organene i klubben. Inneholdsmessig skulle jeg gjerne sett at det var linker til hjemmesidene til oppdretterne - eller en mer "opplysningsside" for hver oppretter hvor man beskrev sitt eget oppdrett - ikke bare noe jeg selv synes men et ønske fra mulige nye eiere av berner sennen valper eller omplasserings bernere. Det er viktig med informasjon fra oppdrettere som kan bernere - og da må alle være med(det mangler jo flere på lista) - viktig at en får med alle. Dessverre er det slik enda at det finnes "oppdrettere" eller hva skal kalle det - som framtidige eierer av bernere skulle holdt seg langt unna. Derfor er så viktig at alle de som kan bernere er med!!!!!!

En skulle vel ikke si så mye på en blogg men tenk over realiteten av dette:

" En kan ikke avle på en hanne eller tispe hvor far eller mor har HD=C som er norsk eller utenlandsk."
men
"en kan avle på barna hvor bestefar/bestemor har HD=C (utlandet) så lenge avlsdyret er fri for HD."

Er det virkelig slik at genet/ene for HD Plutselig er blitt borte????? Tull og tøys. Skulle gjerne sett den genespesialisten som kan garantere at dette avlsdyret er så mye bedre en far eller mor.

For bernere er det faktisk ikke slik at HD prosenten er blitt så veldig mye bedre - tross i svært strenge regler - siden en begynnte å holde statistikk i NKK. Det er slik at 50 % av fødte bernere ikke blir røntget. I henhold til våre avsregler regnes de som ikke røntges som om de skulle ha HD. Det medfører at NKK sin statistikk ikke er 25% bernere med HD - men 67,5%.

Dette er jo en "katastrofe" hvis man skal følge resonnementet til avlsreglene. Jeg er selvfølgelig ingen spesialist på avl, men jeg kan litt om statistikk og sansynlighetsteorier. Har jo selv opplevd at 2 avlsdyr som burde gitt gode HD og AD resultater får et "katastrofe" kull med hensyn til AD. Kan noen virkelig forklare meg at dette skulle være normalt ut i fra resultater på familier bakover i tid - tror ikke det.

Uff da, kom litt ut av hva jeg egentlig skulle skrive litt om - uansett er det ikke klubbens ansvar , men hver oppdretter sitt. Selv har jeg som hannhundeier mye tankevirksomhet på resultater fra parring.
Men i morgen er det julebord i avdelingen og da kommer Dennis for å lufte Ozzy og Shika og kjøre meg. Da skal vi hygge oss. Når det gjelder de i Polen, lurte jeg litt på om de ikke skulle ha med seg en berner - hvis det skulle være en utstilling - men det var uansett IKKE aktuelt - så synd. Det begynner å bli sent, men dyra koser seg - sover de - og far har kanskje fått seg et rødvinsglass for mye. Uansett er bernere en herlig rase. Som en kjent oppdretter gjennom snart 30 år sier det: Berner sennen er en vanskelig rase å avle på, mye å ta hensyn til, man må gjøre de riktige prioriteringer - ha tålmodighet - og en god del flaks.

Storfoten`s Frida - Shika - 7 år i mars 2009 - fri for HD/AD - 2-premiering - Hund
av god type og bygning, hvis eksteriørfeil ikke er mer fremtredende enn at den
kan sies å være en god representant for sin ras.

1 kommentar:

  1. Hei!
    Det humper og går skjønner jeg, du får ha fortsatt god bedring.
    Ønsker deg og dine en fin adventstid.
    Hilsen Britt

    SvarSlett